Руски паметник

Парк-паметник на Българо-съветската дружба във Варна Руски паметник Парк-паметник на Българо-съветската дружба във Варна

Парк-паметник на Българо-съветската дружба във Варна или Руският паметник във Варна. Паметникът на българо-съветската дружба cе намира на хълма "Турна тепе", където при боевете за Варна по време на Руско-турската война от 1828 г., е било разположено руското командване.

Автори на мемориала са архитект Камен Горанов и скулпторите Альоша Кафеджийски и Евгени Баръмов.

Паметникът е построен от видим бетон през 1978 г. за седем месеца, с помощта на 27 000 доброволци. За изграждането му са използвани 10 000 тона бетон и 1000 тона арматурно желязо. Околните пространства са залесени с над 20 000 растения.
Вечер паркът е бил озвучаван от Седмата симфония на Шостакович, а осветения от 180 прожектора монумент се виждал от километри навътре в морето.

Съествуват множество красиви местности по Варненското черноморие. Южно от Варна се намира местност Фичоза, известна с чистите си и диви плажове. В местност Фичоза се намира Почивна база Романтика. Почивна база Романтика разполага с 15 бунгала подходящи за гостуване на семейства и приятели и детска площадка.

Почивна база Романтика

Почивна база Романтика

Почивна база Романтика е разположена в местността Фичоза на 12 км. южно от град Варна. Намира се в непосредствена близост до плажната ивица в широколистна гора.

Повече за Почивна база Романтика »