Морската градина на Варна

Вход на Морската градина на Варна Вход на Морската градина на Варна Фонтан в Морската градина на Варна Алеята в Морската градина на Варна Кораба Дръзки във Военноморският музей

Морската градина (още Приморската градина) е парк в град Варна. Тя е сред символите на града и е обявена за произведение на парковото изкуство.

След Освобождението, през 1881 г. кметът на Варна Михаил Колони предлага да се създаде градска градина около театъра и приморски парк, но се отпуска незначителна сума за начинанието. Настойчивостта на кмета и част от обкръжението му обаче постепенно се увенчават с успех. Обособени са 26 декара парк и са засадени 130 дървета. Чешкия паркостроител Антон Новак , поканен в града от братя Шкорпил, взима присърце възложената му задача от общината и мястото бързо е почистено, картографирано и са засадени първите редки растения.

От Лонгоза, Странджа, дори от Цариград и средиземноморието са донасяни с каруци ценни дървесни и цветни видове. Сред тях бряст, липа, кестен, ясен и други. През 1899 г. поради "голямата деятелност" на Новак общината му постоява къща край входа на Морската градина.

Постепенно морската градина нараства, а Варна се развива като курортен и балнеоложки център. През 1912-1913 г. са изградени няколко чешми и осветление по алеите. През 1908 г. е решено да се създаде алея на възрожденците.

Уникална е традицията за засаждане на иглолистни растения от руски космонавти, гостували на Варна. И днес край пантеона расте дървото, засадено от първия български космонавт Георги Иванов.

През 1906 г. започва строежът на една от най-известните забележителности на града - Аквариумът (Морската биологична станция), днес Институт по рибни ресурси към БАН.

През 1928 г. в Морската градина вече функционират тенис-корт и игрище.

През 50-те години се създава Музеят на военно-морския флот. Военно-морският музей днес е сред Стоте национални туристически обекта.

На 30 април 1961 г. е открита зоологическа градина. Първият ѝ обитател е мечокът Максим, подарен от моряците от кораба "Георги Димитров".

В преустроена сграда на армията пък се нанася Природо-научният музей на Варна. През 1968 г. е построена и астрономическата обсерватория.

На входа на Морската градина след колонадата е изграден слънчев часовник, стилизирано изобразяващ излитащ лебед.

Съествуват множество красиви местности по Варненското черноморие. Южно от Варна се намира местност Фичоза, известна с чистите си и диви плажове. В местност Фичоза се намира Почивна база Романтика. Почивна база Романтика разполага с 15 бунгала подходящи за гостуване на семейства и приятели и детска площадка.

Почивна база Романтика

Почивна база Романтика

Почивна база Романтика е разположена в местността Фичоза на 12 км. южно от град Варна. Намира се в непосредствена близост до плажната ивица в широколистна гора.

Повече за Почивна база Романтика »