Връх "Свобода"

Връх Гледка от връх

Връх "Свобода" се намира северно от село Давидково на 1943м надморска височина. На връх „Свобода" се намира тракийско светилище от 11-7в. пр. Хр. Тракийското светилище е сочено за най-голямото светилище на Дионисий. Има предположения, че грамадните камъни на върха вероятно са останали от праисторическо време и служили за астрономически наблюдения и за предсказания.

Асфалтиран път води от Давидково до старата хижа "Свобода", която е разположена в седловината южно от връха. От там до самия връх се стига по стръмни стъпала за около половин час. За глътка въздух е построена чешмичка със студена планинска вода и беседка. От върха се разкрива прекрасна гледка. При хубаво време преди изгрев слънце може да се види Бяло море.

Има и туристически маршрут до върха, който започва от центъра на село Давидково.

Чакълест път в края на селото в северна посока преминава през махала Превала и се стига до равнинната местност "Бъза". Над местността "Честока" широкият път свършва и се поема на северозапад по билото през гората. Стига се до хижа "Свобода".

На връх "Свобода" е издигната паметна плоча на Мочил войвода - един от първите, който оказва организирана съпротива срещу османските поробители.

Твърди се, че на върха се намира гробът на Енихан баба, известен като покорител на Родопите. Според легендата той е османски военноначалник, завладял Родопа планина. Там е и текето (гробът) на Енихан баба.

В Родопите се намират също и Нареченските бани, прочути с минералните си извори и курортолечение. В местността се намира Хотел Нареченски извори, който разполага с леглова база за до 40 човека и ресторант предлагащ ястия от родопския край.

Хотел Нареченски извори

Хотел Нареченски извори

Хотел Нареченски извори е разположен в Родопите близо до местността Нареченски бани.

Повече за Хотел Нареченски извори »