Ухловица

Вход в пещерата Ухловица Образувания в пещерата Ухловица Образувания в пещерата Ухловица Образувания в пещерата Ухловица

Ухловица е името на пещера в местността „Сините вирове" в община Смолян в Родопите. Близо е до село Могилица и отстои на 37 и 47 km съответно от Пампорово и Чепеларе.

Открита е през 1967 г. от Димитър и Георги Райчеви. Името на пещерата идва от думата "улулица", род нощна граблива птица.

Дълга е около 460 m, от които 330 са благоустроени. Намира се на 1040 метра надморска височина. Средната температура е 10-11°. В края на пещерата се намира леденият Бял водопад. В пещерата се срещат коралити.

Тя е една от най - старите пещери в региона, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали.

Пещерата завършва със 7 невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен летен водопад.
Пътят до входа на пещерата е едно малко предизвикателство, което си струва да приемете, за да се докоснете до загадъчната красота на пещерата.

Пещерата Ухловица е сред Стоте национални туристически обекта.

В Родопите се намират също и Нареченските бани, прочути с минералните си извори и курортолечение. В местността се намира Хотел Нареченски извори, който разполага с леглова база за до 40 човека и ресторант предлагащ ястия от родопския край.

Хотел Нареченски извори

Хотел Нареченски извори

Хотел Нареченски извори е разположен в Родопите близо до местността Нареченски бани.

Повече за Хотел Нареченски извори »