Кръстова гора, Градище

Кръстова гора, Градище Кръста в Кръстова гора Местността Градище

В Средните Родопи на 6 км от с. Борово и на 45 км от Асеновград се намира местността Градище, по-известна като Кръстова гора или Кръстов връх. Символ на Кръстов връх е чудотворният Христов кръст. Според преданието част от него се намирала на мястото на днешния манастир "Света троица", или т. нар. Троицки манастир. По време на масовата ислямизация през XVIII век той е унищожен, а около 300 монаси - избити.

Пренощувайки на Кръстов връх, брат Йорданчо (Йордан Стойчев Дрянков, родом от с. Ковачевица) разбира историята на местността - някога тук се намирал голям манастир и в него се съхранявала частица от Христовия кръст. Във видението му е направено поръчение да изгради на мястото голям метален кръст, за което също разказва на цар Борис III.

Със „съдействието" на царя на 1 май 1936 г. Дрянков донася чудодейния кръст, който бива бетониран и осветен на източното възвишение на върха. На менчето със светена вода каца бяло гълъбче, което отлита към западното възвишение. Вярвайки, че той ще им разкрие старото манастирско аязмо (водоизточник край свещен християнски обект), брат Йорданчо казва на събралите се от село Борово хора да тръгнат в тази посока. Гълъбчето кацнало на скала, от долната част на която след разчистване на натрупалите се камъни от хората бликва вода.

Параклисът "Св Троица" в западното възвишение на Кръстов връх е построен през 1956 г. от няколко майстори и с помощта на вярващите от село Борово. Той е издигнат върху част от основите на някогашната манастирска църква. Построено е и помещение, което да служи като подслон за поклонниците. През 1958 г. епископ Стефан (по-късно Великотърновски митрополит) освещава параклиса.

Подареният от цар Борис III кръст изчезва на 22.10.1994 г. Намерен е в гората след 7 месеца от местен овчар и е поставен в новия храм. На мястото на стария е отлят нов от неръждаема стомана, 99 кг.

Всяка петък срещу събота вечер между 0,00 и 2,00 часа в храма се провежда литургия. На поляните се събират безброй молещи се вярващи, идентифициращи се в мрака със запалени свещи. Пренощувайки на светото място, те вярват, че ще им се случи чудо.

През 90-те години в средата на комплекса е построен храмът "Покров на Пресвета Богородица". От двете страни на пътечката зад храма, която води до кръста, са разположени параклисите на 12-те апостоли. Новата църква "Покров на Пресвета Богородица" е осветена от Пловдивския митрополит Арсений. На церемонията присъстват и Негово светейшество патриарх Максим.

Пожелайте си нещо и посетете наричания още Български Йерусалим!

В Родопите посока Смолян се намират Нареченските бани, прочути с минералните си извори и курортолечение. В местността се намира Хотел Нареченски извори, който разполага с леглова база за до 40 човека и ресторант предлагащ ястия от родопския край.

Хотел Нареченски извори

Хотел Нареченски извори

Хотел Нареченски извори е разположен в Родопите близо до местността Нареченски бани.

Повече за Хотел Нареченски извори »