Бачковски манастир

Бачковски манастир Алея към Бачковския манастир Вход в Бачковския манастир Църквата в Бачковскиs манастир Чудотворната икона Св. Богородица Елеуса в Бачковския манастир

Бачковският ставропигиален манастир „Успение Богородично" е вторият по големина български манастир след Рилския манастир. Той се намира до село Бачково, близо до Асеновград.

Манастирът е основан през 1083 г. от византийския пълководец Григорий Бакуриани и неговия брат Абазий, които са грузинци.[1]Само двуетажната костница, която се намира на около 300 метра от сегашния манастирски комплекс, се е запазила от самото основаване до наши дни. Костницата е уникален исторически обект.

Въпреки че Бачковският манастир оцелява при първоначалното нашествие на турските армии, по-късно е бил ограбен и разрушен. Възобновен е в началото на XVII век, като трапезарията е реконструирана през 1601 г., а катедралната църква „Успение Богородично" е завършена през 1604 г. Стенописите на трапезарията, изписани от неизвестна ръка през 1605 г., са забележителни със своята художествена стойност. Църквата, от своя страна, също изобилства от красиви стенописи, но това, което най-вече привлича посетителите, е иконата на Богородица Умиление (1310 г.), за която се смята, че е чудотворна.

Освен основната църква, комплексът също така включва два по-малки храма - „Св. Архангели" (от XIII-XIV в.), който се намира в северния двор до главната църква, и „Св. Никола", строена в периода 1834-1837 г. Църквата „Св. Никола", която се издига в южната част на вътрешния двор, впечатлява със запазените си стенописи от 1841 г., дело на известния художник Захари Зограф . Манастирът има и собствен музей, в който могат да се видят обредни предмети и образци на златарското изкуство от различни периоди.

Бачковският манастир е сред Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз.

В Родопите посока Смолян се намират Нареченските бани, прочути с минералните си извори и курортолечение. В местността се намира Хотел Нареченски извори, който разполага с леглова база за до 40 човека и ресторант предлагащ ястия от родопския край.

Хотел Нареченски извори

Хотел Нареченски извори

Хотел Нареченски извори е разположен в Родопите близо до местността Нареченски бани.

Повече за Хотел Нареченски извори »