Скални манастири по Шуменското плато

Манастирът Диреклията Стълбата към Костадиновия манастир Костадиновия манастир Костадиновия манастир Окото

Скалните манастири по южните и югоизточните склонове на Шуменското плато представляват комплекс от разпръснати средновековни скални манастири, църкви и монашески килии обитавани от монаси исихасти през XII - XIV в.

Скалните манастири са забележителни паметници, свързани с религиозния, културния и просветния живот от времето на Второто Българско царство. Предполага се, че манастирите са възникнали в периода XII - XIV в. успоредно с възникването и разпространението на исихастко учение в средновековна България.

Достъпни пеша са Ханкрумовски, Костадинов и Дивдядовски скални манастири посредством маркирани пътеки. Достъпът до някои от манастирите не е обезопасен и е възможен само чрез скално катерене. Осмарските манастири се намират в местността „Осмарски боаз" северно от село Осмар, два се намират в „Троицкия боаз" над село Троица, ханкрумовския манастир се намира в „Калугер боаз", а дивдядовския над кв. Дивдядово на гр. Шумен.

Осмарски манастири

Намират се на около 3 km. северно от село Осмар в красивия Осмарски боаз, през който протича Осмарската река. От изток Осмарските манастири са оградени от стръмни и скалисти склонове на Четика баир, а от запад се намират полегатите и гористи склонове на Кочовския дял на Шуменското плато. Манастирите се намират на стръмен скалист склон в дъното на боаза, който е наричан от местните жители Манастирска долина. Тези манастири са едни от най-известните и посещавани от туристи поради най-лесния достъп към тях. В боаза над Осмар има множество чешми и места за отдих и пикник.

Костадинов манастир

Костадиновият манастир е най-големия и най-запазен от скалните манастири по Шуменското плато. Издълбан е на височина около 8 - 10 метра в отвесна скала. Достъпът до него е посредством изградена дървена стълба. Предполага се, че манастирът се е наричал „Св. Св. Константин и Елена". В него още могат да бъдат забелязани олтар и фрагменти от стенописи. Състои се от две отделения. Източното представлява църква с почти квдратна форма. Западното е с неправилна форма, има множество ниши, жлебове, моташески гроб и изсечени в скалата нарове. На върха на скалата на Костадиновия манастир се намира интересно природно образувание, наречено „Окото" или „Халката".

Диреклията

На около стотина метра източно от Костадиновия манастир е разположена друга скална обител известна с името Диреклията. Причината, за да бъде наречен така е, че при входа му е издялан стълб, наричан с турската дума дирек. Църквата е на 10 метра от земята и е непристъпна без съоръжения.

Троицки манастири

Разположени са на около 2,5 km в Троицкия боаз северозападно от село Троица. Единият от тях е издълбан в скала с името „Момина скала" или "Момата".

Ханкрумовски манастир

Разположен е в близост до село Хан Крум, в западния склон на Калугеровия боаз. За неговото изграждане е използвана естествена пещера, която допълнително е дообработена. Съставен е от три помещения като едно от тях представлява църква с добре оформен олтар. Изкачването до него се извършва по изсечена в скалата вита стълба.

Дивдядовски манастир

Този манастир е разположен на югоизточния склон на платото. Достъпът до него е труден и опасен. Съставен е от повече от десет скални килии, част от които са поместени в хоризонтална вдлъбнатина. Според легендата е обитаван от подивял старец („див дядо" - вероятно монах). Той дава и името на селото под него Дивдядово, днес квартал на град Шумен.

На 20 км. от Скалните манастири по Шуменското плато се намира местността Кирека. В местността Кирека е разположен Хотел-ресторант Кирека, в който може да се отседне след преход по еко пътеките или просто да се избяга от шума на града. Хотел-ресторант Кирека разполага с легловата база за от 35 до 45 човека се състои от апартаменти и стаи с двойни и единични легла и ресторант с места за 60 човека на партерния етаж.

Хотел-ресторант Кирека

Хотел-ресторант Кирека

Хотел-ресторант Кирека е разположен в красивата местност Кирека в община Каспичан и до гр. Шумен.

Повече за Хотел-ресторант Кирека »