Плиска

Вход Плиска Руини Плиска Плиска

Плиска е град в Североизточна България. Плиска се намира в Община Каспичан, Област Шумен и е в близост до градовете Нови пазар и Каспичан. Той е първата столица на Дунавска България.

Плиска или Плъсков е столица на България през Първото българско царство от края на 7 век до около 893, когато столицата се премества в Преслав. Тук са съхранени едни от най-значимите паметници на Плисковско-Преславската култура.
Останките на средновековния град, който е бил обкръжен със земен ров и вал, заемат около 23 кв. км. площ. Тази площ се споделя от цитадела с мощни отбранителни стени, Голям дворец и Малък дворец, базилика, строена с каменни блокове. В Плиска са намерени множество останки на раннославянската и старобългарската култура. В съседство с Плиска се намира старобългарският курган в Нови Пазар.

В Плиска се намират някои от забележителностите включени в списъка със Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Това са: Национален историко-археологически резерват "Плиска" и Голяма базилика в Плиска.

В близост до Плиска се намира местността Кирека, където разположен Хотел-ресторант Кирека. При ясно време от Хотел-ресторант Кирека се виждат белите каменни стени на старопрестолна Плиска. Хотел-ресторант Кирека разполага с легловата база,която може да поеме от 35 до 45 човека се състои от апартаменти и стаи с двойни и единични легла и ресторант с места за 60 човека на партерния етаж.

Хотел-ресторант Кирека

Хотел-ресторант Кирека

Хотел-ресторант Кирека е разположен в красивата местност Кирека в община Каспичан и до гр. Шумен.

Повече за Хотел-ресторант Кирека »