Мадарски конник

Мадарски конник Мадарски конник Парк Мадара

Намира се в североизточна България в близост до село Мадара и на около 20 км от град Шумен. Мадарският конник е археологически паметник, представляващ изсечен в скалите барелеф на 23 м височина от основата на отвесна скала. Мадарският конник е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Обявен е за паметник на световното наследство от ЮНЕСКО през 1979 г.

Релефът на Мадарския конник представлява триумфиращ владетел - символ на мощта на Първата българска държава. В естествена големина са изобразени конник в ход надясно, орел летящ пред него, куче, което го следва и прободен с копие лъв, повален под предните крака на коня. Композицията, символизираща победа над врага, напомня триумфалните сцени и античните художествени традиции (тракийски конник).

Мадарски конник е изсечен върху мадарските скали. В подножието на мадарските скали се намира местността Кирека, също на разстояние 20 км. от гр. Шумен.

В местността Кирека се намира Хотел-ресторант Кирека, където човек може да отседне и да отпочине докато се наслаждава на еко-пътеките в Националния Историко-Археологически резерват „Мадара". Хотел-ресторант Кирека разполага с легловата база,която може да поеме от 35 до 45 човека се състои от апартаменти и стаи с двойни и единични легла и ресторант с места за 60 човека на партерния етаж.

Хотел-ресторант Кирека

Хотел-ресторант Кирека

Хотел-ресторант Кирека е разположен в красивата местност Кирека в община Каспичан и до гр. Шумен.

Повече за Хотел-ресторант Кирека »