Село Добърско

Римса пещ в село Добърско Църквата в село Добърско Църквата в село Добърско Вековното Дърво Водопад Щрокалото

Добърско е малко планинско село раположено в южните поли на Рила на 1050 метра надморска височина. Отдалечено е на 70 километра от областния център Благоевград, на 17 от Банско и на 18 от Разлог. През землището на Добърско тече река Клинощица, а през самото село притокът ѝ Клинец.

Село Добърско се споменава за пръв път в исторически документ в Рилската грамота на Цар Иван Шишман от 1378 година. До края на 18 век, преди издигането на Банско, Добърско се явява като икономически водещо селище на Разложката котловина.

Римска пещ

Повреме на страшна буря преди през 2001 година в околностите на селото силният вятър поваля дърво сред гората. В корените му се разкриват тухлени арки, образуващи неголям тунел. Установено е, че това е антична римска керамична пещ, предназначена за производство на тухли и керемиди и датирани от археолозите от Благоевградския исторически музей към 3-4 век. След като е разкрито част от съоражението се установява, че това е двукамерна полувкопана в земята пещ с првоъгълна издължена форма. Арките образуват полукръгъл свод, който поддържа скарата, върху която е подреждана подготвената за изпичане керамика. Това са може би най-старите материални следи за историята на Добърско.

Църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

Църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е построена през 1614 година от будни и заможни добърчани. Бил с малки размери (8,37 x 6,50 x 5,20 метра) и, както турците изисквали, външно не се отличавал от жилищните сгради. Наполовина в земята, без камбанария и купол, с малки прозорчета-мазгали, храмът приличал повече на малка непристъпна крепост. Но добърчани компенсирали това с вътрешната му богата украса и благолепие. Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. Църквата е паметник на културата и е под защитата на ЮНЕСКО. Част е от Стоте национални туристически обекта на БТС.

Вековното Дърво

Ако искате да посетите тази атракция е най-добре да сте с екскурзовод, защото се намира на 7 км от селото. Експерите смятат, че това дърво е Доклюва ела, която е приблизително на 500 г. Корените на елата са излезли на повърхността и приютявт туристи, зстигнати от дъжд или буря.

Водопад Щрокалото

Най-близката забелжетелност от центъра на селото е живописния 30 метров водопад „Щрокалото". Покрай него се вие и малката рекичка Клинеца /реката разделя селото на източна и западна част.

Хотел Предела

Хотел Предела

Хотел Предела е разположен в местността Предела в Пределската седловина на северния склон на Рила планина.

Повече за Хотел Предела »