Сандански

Сандански Летен театър в Сандански Открит басейн в Сандански Паметника на Спартак Сандански

Санда̀нски е град в Югозападна България. В района на гр.Сандански се смята, че е роден и живял Спартак от тракийското племе Меди! Паметника на Спартак в началото на града е един от символите му. Сандански се намира в Област Благоевград и е в близост до град Мелник.

Съчетаването на благоприятни природни дадености, заедно с богатството от минерални извори с различна термалност (в района на община Сандански има над 80 извора с температура 42-81°С), ниска минерализация, богат химически състав, лекуващи множество заболявания и даващи възможност за къпане на открито през цялата година, правят мястото удобно за отдих и почивка през цялата година.

Селището около минералните извори е възникнало през II хилядолетие преди нашата ера. Съвременния град Сандански лежи изцяло върху терена на древният град, като намерените археологически обекти са от различни исторически периоди. Разцвет градът е получил в периода IV-VI век. От това време са открити множество обществени сгради и раннохристиянски базилики, включително раннохристиянски епископски комплекс.

Туристически обекти и забележителности в и около Сандански, които могат да се посетят:

Раннохристиянска базилика от II век и античен комплекс

Паметника на Спартак

Сандански манастир „Св.Св. Козма и Дамян"

Уникален градски парк

Национален парк Пирин

Мелнишки скални пирамиди

Мелник и Кордопуловата къща

Роженски манастир

Рупите

Феномена Преподобна Стойна и храма „Св.Георги" в село Златолист.

Археологически музей

В края на главната и пешеходна улица започва паркът на града. Това е единственият парк в България с пясъчни алеи и заедно с Варненската „Морска градина" е най-големият градски парк в България. В него се отглеждат изключително редки растителни видове и е най-добре поддържаният в България.

Популярно ястие за района са сарми в лозов лист. Сладкото от зелени и зрели смокини.

Не далече от гр. Сандански се намира местността Предела. В местността Предела между Рила и Пирин планина се намира Хотел Предела. Сред тишина и спокойствие гостите на хотела могат да се насладят на лятна или зимна ваканция в планината. В двора на хотел "Предела" се намира вековното дърво - бук, което зарежда с положителна енергия хората, които го докоснат. Хотелът разполага с апартаменти и стаи, в които могат да се настанят от 50 до 55 човека.

Хотел Предела

Хотел Предела

Хотел Предела е разположен в местността Предела в Пределската седловина на северния склон на Рила планина.

Повече за Хотел Предела »