Мелник

Мелник Мелник Мелник

Мѐлник е град в Югозападна България до Благоевград и Сандански. Това е най-малкият град в България. Мелник се намира в планински район в югозападните поли на Пирин планина.

През градчето протича Мелнишката река, приток на река Струма. На 7 километра от него се намира Роженският манастир. За любителите на природата има пряка пътека, която минава през природния феномен Мелнишки пирамиди. Мелник е изходна точка и за хижа Пирин и хижа Малина.

Градът е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз. Местата които могат да бъдат посетени са няколко:
Градският исторически музей в Мелник е разположен в Пашовата къща, строена през 1815 г.;

Кордопуловата къща е построена през 1754 година от заможен гръцки търговец от фамилията Кордопулос;

Паметникът на Яне Сандански е построен през 1972 година и се намира в градинката при входа на Мелник.

Роженският манастир е най-голямата обител в Пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес. Манастирът е построен през XIII в. Разположен е на около 7 км. от гр. Мелник в ниските части на Пирин. Той предлага изключителна гледка до върховете на Пирин и Беласица, както и до популярните мелнишки мелове - разположени около града пирамидални хълмове, образувани от ерозия на глинена почва. Сегашната манастирска сграда е от XIX в.

На 70 км. От Мелник се намира местността Предела. В местността Предела между Рила и Пирин планина се намира Хотел Предела. Сред тишина и спокойствие гостите на хотела могат да се насладят на лятна или зимна ваканция в планината. В двора на хотел "Предела" се намира вековното дърво - бук, което зарежда с положителна енергия хората, които го докоснат. Хотелът разполага с апартаменти и стаи, в които могат да се настанят от 50 до 55 човека.

Хотел Предела

Хотел Предела

Хотел Предела е разположен в местността Предела в Пределската седловина на северния склон на Рила планина.

Повече за Хотел Предела »