Добринище и лифт над Добринище

Лифт над Добринище Ски писта над Добринище Ски път Добринище

Добринище се намира в Югозападна България, в планински район и е заобиколено от три планини - Рила, Пирин и Родопите.

В централната северна част на Добринище се намират останки на раннонеолитно селище, заемало площ от около 7 декара и разположено на около 150 метра от десния бряг на река Валявица и недалеч от минералния извор. При разкопки са били открити основи на жилища, оръдия на труда, керамика, антропоморфни фигури. Находките се датират към края на първата половина на 6 хилядолетие пр.н.е.

Културни и природни забележителности

По течението на Добринищка река се намира басейнът с минерална вода, известен с името "римското банче".

Друга забележителност, която заслужава да се види е още водопадът Свети Никола.

В градчето се намира и единствената по рода си в България градина за еделвайси.
Църквата "Св. Св. Петър Павел" е строена през 19. век.

В Пирин, на около 4 км северозападно от село Обидим и на около 3 км югоизточно от Добринище се намира действащият манастир "Свети Пантелеймон", основан през 20-те години на 20 век. Представлява комплекс от черква, жилищна и стопанска сграда и е обявен за паметник на културата.

На няколко километра от Добринище се намира хижа "Гоце Делчев" от където може да се качите до хижа "Безбог" с лифт. Може да посетите Тевното езеро, Поповото езеро и връх Безбог. Ако обичате да ходите може да отидете до най-малкият град в България - Мелник. Пътят от хижа "Безбог" до Мелник е 12 часа.

Ски туризъм

Добринище комбинира най-доброто за зимните и летни почивки: красива природа, гостоприемни жители, ски писти и възможности за селски и еко туризъм. На 6 км от Добринище се намира Банско, където има 8-местна кабинкова линия, три 4-седалкови лифта и два котвови влека. На 11 км от Добринище е хижа Гоце Делчев (1412 м.), от където започва седалков лифт до ски пистата на хижа Безбог (2236 м.).

Наблизо се намира хотел Предела, който е разположен в местността Предел, между Рила и Пирин. Сред тишина и спокойствие гостите на хотела могат да се насладят на лятна или зимна ваканция в планината. В двора на хотел "Предела" се намира вековното дърво - бук, което зарежда с положителна енергия хората, които го докоснат. Хотелът разполага с апартаменти и стаи, в които могат да се настанят от 50 до 55 човека.

Хотел Предела

Хотел Предела

Хотел Предела е разположен в местността Предела в Пределската седловина на северния склон на Рила планина.

Повече за Хотел Предела »