Село Баня

Село Баня Село Баня Село Баня Римска баня

Село Баня се намира в планински район на 801 м н.в. в центъра на Разложката котловина между три планини - Пирин, Рила и Родопите. В близост е до Банско, Разлог и Якоруда.

Село Баня е най-старото село в Разложката котловина. Първите негови основатели и заселници са били траките. И до днес мога да се видят останки от тракийските поселища в селото и неговите околности. При каптирането на топлите минерални извори при банята, са намерени монети с образите на Филип и Александър Македонски.

От римско време в село Баня има запазена минерална баня. Това е старата баня, построена в типичен римски стил - ред камъни, три-четири реда тухли, сводеста с малки отвори на свода, отделен сводест клозет, със светилник с комин над свода.

През периода на Второто българско царство село Баня се намира ту под властта на родопските, ту под властта на македоските феодали. Село Баня и разложко преживяват под гнета на турците около 530 години. Освобождението идва през 1912 година по време на Балканската война.

Културни и природни забележителности

В селото и неговите покрайнини има останки от римско време и средновековието. В момента в рамките на селището има две стари бани. До новата обществена баня се намират останките от баня, която е била ползвана от турското население в периода на османското владичество. Втората, обявена за старинна, се намира в старата част на селото. Това е българската баня, използвана от християнското население на селото. На входа на ѝ има надписи на български и турски език, които датират от 1736 г.

Селото е известно в областта и страната с многобройните минерални извори - 72 на брой за лечение на хронични геникологични заболявания, костни заболявания и неврологични заболявания. През Баня тече река Глазне, която води началото си от циркусите на Пирин планина. В момента от селото тръгва „Зелен коридор", който е създаден с помощта на фондация "ЕкоОбщност" и на американски и германски фондове. Коридорът е туристическа забележителност в района. Неговата дължина е около 7 км и завършва в началото на град Добринище.

Всяка година през първата неделя на месец юли се провежда традиционен събор "Празник на моето село". На него се събират жители на селото живеещи и работещи из различни крайща на България.

В близост се намира местността Предела. В местността Предела между Рила и Пирин планина се намира Хотел Предела. Сред тишина и спокойствие гостите на хотела могат да се насладят на лятна или зимна ваканция в планината. В двора на хотел "Предела" се намира вековното дърво - бук, което зарежда с положителна енергия хората, които го докоснат. Хотелът разполага с апартаменти и стаи, в които могат да се настанят от 50 до 55 човека.

Хотел Предела

Хотел Предела

Хотел Предела е разположен в местността Предела в Пределската седловина на северния склон на Рила планина.

Повече за Хотел Предела »