Банско

Лифт в Банско Ски в Банско Ски писти в Банско

Ба̀нско е град в Югозападна България и световноизвестен зимен курорт. Банско е притегателна сила за български и чуждестранни туристи през целия период на годината. Еднакво атрактивен през четирите сезона, градът предлага разнообразни условия за почивка и отдих.

Град-музей, където новото и старото съжителстват заедно - модерният център преминава в калдъръмени улички с типичните къщи, с дървен чардак, закътани зад яки двойни порти. Известен като център за планински и ски спортове с модерни ски-съоръжения и новоизграден кабинков лифт.

В града се намират следните забележителности от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз: Велянова къща, Музей "Неофит Рилски", Музей "Никола Вапцаров" и Постоянна иконна изложба "Банска художествена школа".

Докато човек се наслаждава на природата в подножието на Северен Пирин във време на отмора ще вкуси от характерните специалитети за местността. Банско е известно с специалитети като: Банска капама, Чобански шиш, чомлек, агнешки специалитети - чеверме, дреболии, домашни питки и погачи, катино мезе, бански кустурета - с кажель и чекане, дропка, сменка, бански старец (бабичка), кървавица и шужук, шупла, целуварчи, црекульчи, кукурини, суловра, катък, собствени овчи млека - най-често гарнирани с мед и боровинки, баници, бурек.

На 18 км. от Банско се намира Хотел Предела, носещ името на Предела между планитите Пирин и Рила. Хотелът е чудесна отправна точка за поход по еко пътеките в местността или алтернатива на зимна ски ваканция, далеч от шумутевицата големия ски курорт.

Хотел Предела

Хотел Предела

Хотел Предела е разположен в местността Предела в Пределската седловина на северния склон на Рила планина.

Повече за Хотел Предела »