Село Бачево и местност Перивол

Село Бачево Село Бачево Тодоров ден в село Бачево

Село Бачево се намира в Югозападна България на 6 км от град Разлог в планински район, в южните склонове на Рила и на 6 км от ски курорта Банско.

На 2 км от Бачево се намира природният феномен "Гергьова скала". Легендата разказва, че в ранните години на христянството св. Георги е живял по тези места и е закрилял християните. Подгонен заради това, той препуска с коня си през гората, стига до Гергьова скала и пред него се изправя пропастта. Тогава Господ дава крила на коня му и така успява да се спаси. До ден днешен върху скалата личат отпечатъци от конски копита, преданието разказва че това са отпечатъците от коня на св. Георги.

Според проучване на БАН, са избрани 3 минерални извора, които имат най-високи лечебни питейни качества и един от тях е Банище в с. Бачево. Лечебният ефект, който има минералната вода от извора "Банище" е уникален по отношение на стомашно-чревни заболявания, екземи, рани, заболявания на нервната система. Температурата й е 26 ° С. Водата е с приятни вкусови качества, подходящи за бутилиране и постоянна употреба. Балнеосанаториумът при минералния извор с лековита вода в местността "Ръждавец" при параклиса "Свети Георги" е с доказано местно значение.

На 6 км от с. Бачево в Рила планина се простира китната местност "Перивол". Перивол е латинска дума и означава "градина", "гориста, топла, плодородна местност", "Райски кът". В местността "Перивол" се намерени разкопки от старо римско селище и местността е обявена за архитектурен резерват. Тук бачевци идват за отдих, зареждат се с положителна енергия. Събират лечебни билки и чайове, берат се горски плодове: малини, къпини, диви ягоди и т.н. Местността "Перивол" е едно прекрасно място за отдих и туризъм. Река Седарч и притокът й Куда минават през селото и са подходящи за риболов.

В близост се намира местността Предела. В местността Предела между Рила и Пирин планина се намира Хотел Предела. Сред тишина и спокойствие гостите на хотела могат да се насладят на лятна или зимна ваканция в планината. В двора на хотел "Предела" се намира вековното дърво - бук, което зарежда с положителна енергия хората, които го докоснат. Хотелът разполага с апартаменти и стаи, в които могат да се настанят от 50 до 55 човека.

Хотел Предела

Хотел Предела

Хотел Предела е разположен в местността Предела в Пределската седловина на северния склон на Рила планина.

Повече за Хотел Предела »